Most Frequently Asked Questions
1. Pystyykö amstaffin kouluttamaan?
Amstaffi on rotu, joka on tottunut itsenäiseen toimintaan ja ei välttämättä ole voimakkaasti miellyttämisenhaluinen, joten motivoiminen voi olla varsinkin uroskoirien ollessa kyseessä haasteellista. On kuitenkin täysin koulutettavissa ja ehdottomasti täytyy peruskouluttaa.
2. Onko se agressiivinen muita koiria kohtaan?
Ei välttämättä, mutta varsinkin joutuessaan kahakoihin, voi ”vanha taistelija” herätä eloon, eli avainsana on ennaltaehkäisy. Koira, joka on perimältään ns. taistelurotuinen, ei ”ota opikseen” sanan siinä merkityksessä kuin ihmiset yleensä ymmärtävät, vaan kirjaimellisesti oppii tekemistään virheistä ja korjaa ne seuraavan kerran kun tilaisuus tarjoutuu. Pennun sosiaalistaminen on erittäin tärkeää, omistajan on aina pidettävä huoli, ettei pentu joudu ikäviin tilanteisiin.
3. Entä ihmisiä kohtaan?
Ei koskaan. Perustelukin on olemassa; aikoinaan koiratappeluissa käytetyt koirat olivat omistajilleen äärettömän arvokkaita, joten omistajien/ohjaajien oli pystyttävä astumaan kehään ja ottamaan koiransa pois tilanteesta missä se oli esim. vakavasti haavoittunut ja hengenvaarassa. Em. seikan takia on jalostuksesta aina karsittu ihmistä kohtaan aggressiivisuutta osoittavat yksilöt. Urokset ovat helposti dominoivia ja jos tapakasvatus on pennulla laiminlyöty, ongelmia mahdollisesti seuraa, kun koira aikuistuu --> johtajuusongelmista johtuvaa dominoivaa käytöstä ei tule kutsua luonneviaksi!
4. Mistä johtuu amstaffin huono maine?
Hallitsemattomista koirista, osaamattomista, välinpitämättömistä, huonomaineisista, huonosti käyttäytyvistä omistajista. Koira on juuri sitä, mitä haluat sen olevan, niin hyvässä kuin pahassa.
5. Millainen on rodun terveystilanne?
Kohtalainen; esim. ihosairauksia ei mitata eikä tutkita mitenkään, joten on kasvattajan omantunnon kysymys käyttääkö hän ihosairasta koiraa jalostukseen.
6. Miten amstaffi tulee lasten kanssa toimeen?
Erinomaisesti, edellyttäen, että koira tietää oman paikkansa laumassa. Amstaffi pitää aivan pikkupennusta asti kasvattaa erittäin määrätietoisesti. Kasvattajan täytyy pystyä neuvomaan kaikissa ongelmatilanteissa. Ns.”koirakorjaamot” pystyvät harvoin, jos koskaan auttamaan todellisissa ongelmatilanteissa, jotka lähestulkoon aina johtuvat juuri johtajuusongelmista.
7. Hajottaako se koko kämpän pentuna tai haukkuuko yksin ollessaan?
Jos pääsee hajottamisen makuun, niin todennäköisesti sitä jatkaa, eli myös tässä asiassa on ennaltaehkäisy tärkeää. Kaikki arvokas pitää laittaa pois koiran ulottuvilta, mutta jos se siltikin saa päähänsä ruveta jatkuvasti ”maistelemaan” kodin irtaimistoa, on pennulle löydyttävä oma tila, jossa se ei pääse tekemään tuhotöitään ja jossa sillä on muuta tehtävää; motivointileluja, luita ym.
8. Mitä amstaffin kanssa voi harrastaa?
Lähes mitä tahansa. Nauttivat erityisesti lajeista, joissa saavat/joutuvat toimimaan itsenäisesti; esim. agility, rauniot ja haku. TOKO:ssakin kilpailevat ainakin avoimeen luokkaan asti ilman suurempia ongelmia.
9. Paljonko amstaffeja on Suomessa?
Yli 2 000 kpl
10. Uros vai narttu?
Ensimmäiseksi koiraksi narttu on yleensä parempi vaihtoehto, uros on useimmiten turhan kova luu vasta rotuun tutustuvalle.
11. Onko staffilla ja amstaffilla mitään eroa?
Amstaffi on paljon vaativampi rotuna. Staffi voi ns. ”kasvaa pellossa” amstaffi ei koskaan. Ulkonäöstä karkeasti sanottuna; kymmenen senttiä korkeampi ja kymmenen kiloa painavampi.